Zoet pittige stoofschotel

Zoet pittige stoofschotel

Slowfood op zijn best.

Bereiding

Het lekkerst en gezondst is het om dit gerecht minstens een dag van tevoren te maken. Begin met het marineren van het vlees in een half flesje bruin bier, 1 eetlepel marinade kruiden PUUR Rineke en het bouillonblokje. Laat het 12 uur marineren en braad dan de stooflapjes heel even aan in wat roomboter. Doe ze na een paar minuten terug in het marinade sap en zet de pan op het vuur. Laat ca. 2 a 2,5 uur sudderen. Kijk wel regelmatig of het bier niet verdampt is. Voeg halverwege de bereidingstijd de rest van het bier toe en het laatste kwartier de santen + het water. Fruit de uien en knoflook in een andere pan en voeg daar de in stukjes gesneden winterwortel, zoete aardappel en pastinaak aan toe. Laat de zoete aardappelstukjes wat groter, die worden anders snel te zacht.

Voeg na ca. 2 uur het groentemengsel toe aan het vlees. Proef of je het lekker op smaak vindt en voeg naar hartenlust nog wat specerijen toe. Laat afkoelen en serveer het de dag erna. Voeg vlak voor je het serveert evt. nog wat sinaasappelrasp toe.

Ingrediënten

Voor 4 personen:

  • 500 gram biologische runder-/lamsstooflappen of kip (van dieren die hebben losgelopen)
  • 1 flesje bruin bier
  • 2 eetlepels van je favoriete vleeskruidenmix zonder zout
  • 1 biologisch bouillonblokje
  • 1/3 blok santen*+ ca. 300- 500 ml water (afhankelijk van hoeveel bier er verdampt is)
  • 3 zoete uien

Serveer met gekookte (naakte0 haver of gerstkorrels, de pompoen pastinaak muffins en/of wat broccoli/bloemkool en een groene salade.

* Voor wie niet van kokos houdt: ook erg lekker met 2 eetlepels honingmosterd.

  • 2 tenen knoflook
  • 3-4 winterwortelen
  • 1 middelgrote zoete aardappel
  • 1 middelgrote pastinaak
  • een snufje chili
  • peper en zout naar smaak
  • evt. een eetlepel biologische sinaasappelrasp

Gezondheidstips

  • Als je vlees eet, eet dan goed vlees; van dieren die hebben losgelopen en hebben gegraasd. Wees alert op de herkomst van je vlees. En als je zulk vlees hebt bemachtigd... bereid het dan ook op een gezonde manier. Met mate dergelijk vlees eten en het dan op een gezonde manier bereiden is zowel voor de aarde als voor onze eigen gezondheid een grote stap vooruit. Zie ook deze blog >
  • Vlees eerst marineren is een hele gezonde oplossing om minder AGEs te generen. AGEs zijn sterke vrije radicalen die heel wat schade (aan ondere andere ons vaatsysteem) kunnen veroorzaken. Voor menigeen is vlees zo bovendien gemakkelijker te verteren. Over smaak valt niet te twisten maar ik vind het zelf ook de lekkerste manier van bereiden.