Zoete aardappel muffin/taart

Zoete aardappel muffin/taart

Bereiding

Snijd de geschilde zoete aardappel in grove stukken, maal fijn in de foodprocessor. Schep in een ruime kom. Doe hetzelfde met de appel (als de appel onbespoten is, kun je de schil laten zitten). Verwarm de oven
voor op 140 graden. Smelt de kokosolie in een vuurvast kommetje in de oven of au bain-marie. Voeg alles toe aan de kom, behalve de eieren en baksoda. Proef even en voeg eventueel nog specerijen toe. Klop dan de eieren samen met de baksoda en spatel door het mengsel. Verdeel over een taartvorm van 22 centimeter Ø of over 18 à 20 muffinbakjes. Plaats in het midden van de oven en bak in circa 40 minuten goudbruin en gaar. Haal uit de oven en laat op een taartrooster goed afkoelen. Bewaar wat overblijft in de koelkast in een luchtdicht afgesloten trommel of vries ze in. Lekker als ontbijt, maar ook erg lekker bij een wat zoetere soep als pompoensoep. Laat dan de cacao-nibs en kokosbloesemsuiker of honing achterwege.

Recept uit het boek “Je Brein vitaal-met elke hap een gezonde stap”.

Hartige variant?

Laat dan de honing, speculaaskruiden, rasp, vanille en cacaonibs weg. Voeg dan wat specerijen als gember, kurkuma of koriander toe. Je kan de muffin dan ook iets eiwitrijker maken door 50 gram pompoenpit proteïne in plaats van volkoren meel te gebruiken. De hartige variant is ook erg lekker bij een salade, soepje of gewoon als hartig tussendoortje.

Ingrediënten

  • 250 gram zoete aardappel
  • 200 gram appel (Goudreinet bijvoorbeeld)
  • 50 gram kokosolie
  • 100 gram amandelmeel* (of hazelnotenmeel)
  • 50 gram kastanjemeel (of fijngemalen gepofte of gestoomde tamme kastanjes) Anders haver, kamut of speltmeel.
  • 5 gram speculaaskruiden

* Ook zelf erg gemakkelijk te maken door blanke amandelen te malen.

  • evt. snufje vanille
  • evt. wat rasp van een sinaasappel of citroen
  • ca. 75 gram grof gehakte noten
  • snufje zout
  • evt. 20-30 gram honing of kokosbloesemsuiker (vooral als je geen kastanjemeel maar een niet-zoet meel gebruikt)
  • evt. 40-50 gram cacaonibs
  • 2 eieren
  • 3 gram natriumbicarbonaat

Gezondheidstips

Met de feestmaanden in aantocht worden we nog meer dan anders blootgesteld om zoete verleidingen te kopen. Hoe kun je weerstand bieden aan zoveel zoetigheid? Een erg leuk artikel met 5 tips om de verleidingen te weerstaan, legt het uit waarom we, zelfs als we genoeg gegeten hebben, toch zoetigheid blijven eten. Hoe word je zelf weer baas in je eigen buik en pan? De clou zit in onze hormonen, in ons brein en in onze darmen. Zie ook mijn boek Alles Draait om je Hormonen. Een gezonde darmflora heeft een flinke vinger in de pap als het gaat gezonde eetgewoonten. Bewerkt voedsel daarentegen zorgt dat we tot wel 500 calorieën per dag extra eten, aldus dit artikel. Moraal van het verhaal: Maak je eigen eten met ‘echte’ voedingsstoffen en gezonde vetten. En zorg dat al je eten en zeker je tussendoortjes voedingsstoffen bevatten voor een gezonde darmflora. Zoals deze ongelooflijke lekker muffin met volop voedingsstoffen voor je darmbacteriën. Zie ook mijn artikel: Nodig je darmbacteriën ook uit als je een tussendoortje eet.