Zomerse koude pasta bowl

Zomerse koude pasta bowl

Je eigen kommetje eten. Met allerlei verschillende smaken en kleuren. Ik ben er gek op. Het leuke vind ik ook dat je eigenlijk geen recept nodig hebt: alles wat je maar tegenkomt in de natuur of in de aanbieding kunt bemachtigen is prachtig. Ook met de basis van je bowl kun je eindeloos variëren.

Bereiding

De bowl op de foto maakte ik als volgt: 

  1. Bereid de tuinbonen, doperwten of peulen voor (doppen, punten, eventuele draden eraf) en was deze. Uit de diepvries gebruiken kan uiteraard ook.
  2. Breng water aan de kook, doe de pasta erin en kook volgens de aanwijzingen op de verpakking (de 5-granen pasta moet 15 minuten koken). Doe in de laatste 8-10 minuten de doperwten, tuinbonen of sperziebonen eraan toe Afspoelen en uit laten lekken in een vergiet. Voeg wat olijfolie en zout toe. Meng vervolgens de creme fraiche, zure room of groene pesto erdoor.
  3. Was de komkommer en courgette. Haal de zaadlijsten er voor het grootste deel uit. Fruit in een koekenpan de uien, knoflook, de helft van de komkommer en de courgette (in blokjes gesneden). Ik doe er ook vaak nog een flinke hand brandneteltoppen, meldeblad, zevenblad of een ander groen (on)kruid door. Het is er immers in overvloed in de zomer. Ook gebruik ik vaak wat bladtoppen van de tuinboon (erg lekker!) en voor een zilt smaakje erin wat zongedroogde tomaten.
  4. Maak het gefruite mengsel helemaal naar eigen wens op smaak: met tuinkruiden als peterselie, dragon of bieslook. Of met mediterrane kruiden als rozemarijn, oregano of basilicum. Wat jij lekker vindt!
  5. De andere helft van de komkommer snijd je in dunne plakjes. Zet ze even een paar minuten in witte wijn azijn met een beetje honing en eventueel wat dille
  6. Kies je eiwitbron: stukjes kip, een gekookt eitje, feta, mozzarella of een flinke hand noten en zaden. 
  7. Garnering: noten, pitten, zaden en wat mooie zomerbloemen

Maar je kunt je natuurlijk helemaal uitleven met je eigen creativiteit. Alles kan! 

    Ingrediënten

    voor 2-3 personen

    • 100-110 gram (drooggewicht) 5 granen tagliatelle*
    • 150 gram tuinbonen, sperziebonen of peulen
    • 1 komkommer
    • 1 middelgrote courgette
    • 2 uien
    • 1 teen knoflook

    * Uiteraard kun je voor andere pasta kiezen. Als je tarwebloem pasta neemt heb je wellicht flink meer nodig omdat dit minder voedzaam is.

      • olijfolie, peper en zout naar smaak
      • Eventueel een flinke hand groene (on)kruiden als spinazie, brandneteltoppen, melde, zevenblad etc)
      • Eventueel wat zongedroogde tomaten
      • Paar eetlepels creme fraiche, zure room of groene pesto.
      • Eiwitbron naar keuze: stukjes kip, een gekookt eitje, feta, mozzarella, gorgonzola of een flinke hand noten/zaden/pitten.
      • Garnituur: de andere helft van de komkommer in azijn met wat honing.

      Gezondheidstips

      Ik vind een bowl leuk, zeker als je gasten aan tafel hebt. Iedereen zijn eigen 'basis bowl' en wat kommetjes op tafel zodat iedereen naar hartenlust zijn eigen ingrediënten, zoals de eiwitten kan kiezen.

      Het idee om wat meer bowl recepten te maken kwam doordat ik in een restaurant een bowl bestelde. En eigenlijk stomverbaasd was: een flinke kom witte rijst, een paar schijfjes tomaat, wortel en komkommer, wat sla, een hardgekookt ei en wat peterselie. Zonder enige vorm van dressing of kruiden. Dus 'kraak noch smaak aan'. Mijn favoriete bowls moeten voldoen aan deze 'voorwaarden':

      1. De helft van je bord bestaat uit groente, een kwart uit eiwit en een kwart uit volwaardige koolhydraten zoals pasta, aardappel, quinoa of hele graankorrels. Door de helft uit groente/kruiden te laten bestaan (ik streef altijd naar minimaal 300 gram per avondmaaltijd) eet je direct veel minder koolhydraten. Zeker als je ongeveer een kwart van je bowl laat bestaan uit erwten, bonen of linzen. De rest van de eiwitten zet ik altijd eventueel los in kommetjes op tafel. Dan kan iedereen aan tafel zijn eigen eiwitbron kiezen.
      2. Ze bestaan uit groenten van het seizoen. Zo zijn komkommers en courgettes in de zomer niet duur. Dus gebruik die dan. Kies voor of een kleur of voor 'regenboog bowls': kies dan allerlei kleuren groenten. Zowel een kleur (maak ook wel eens een rode) of een regenboog bowl zijn prachtig om te zien. En komkommers roerbakken is weer eens iets anders dan rauw. Een deel van mijn favoriete bowl bestaat ook altijd uit een deel wildplukgroenten. Gratis, uit de supermarkt van moeder natuur.
      3. Voor deze bowl geldt dit niet, maar normaliter maak ik zowel de koolhydraten als de afzonderlijke groenten apart op smaak met kruiden, specerijen, olie en azijn. Zodat ze allen hun eigen 'smaakkleur in de compositie' hebben. Ik vind het erg leuk om in een bowl alle smaken te verwerken: dus zout (zongedroogde tomaten), zuur (komkommer in het zuur), zoet (komkommer in zoetzuur), bitter (paardenbloem, duizendblad)  En de umami in een bowl voeg ik eigenlijk altijd toe door een zeewier of tamari te gebruiken. Als ik iets met tagliatelle maak voeg ik bijna altijd een pluk zeewier spaghetti toe. Maar ook de Zeeuwse wakame vind ik superlekker om over een gerecht te strooien. Heb je zowel de umami als je jodium inname direct mooi geregeld.
      4. Er altijd een deel van de bowl rauw is. Vaak leg ik onderin de kom een bedje van groene blaadjes (veldsla, sla, spinazie, melde, wat paardenbloem, weegbree of wat ik maar heb) Bovenop serveer ik altijd wat groene kruiden, uienloof, wortelloof en wat bloemen. Serveer ook altijd een deel van de groenten die je gebruikt in je bowl rauw. Zoals hier de helft van de komkommer. Zowel rauw als verwarmd voedsel hebben hun specifieke voor- en nadelen.

      Het leuke aan de pasta in dit recept vind ik: het bestaat uit 5 granen (dus mooie variatie, ook wat betreft vezels. Diversiteit is het sleutelwoord voor onze gezondheid en die van de aarde. We eten zoveel tarwe, in de vorm van brood, pasta, koekjes, crackers, vulmiddelen etc., dat granen als haver, boekweit, rogge, gerst, emmerkorn (zoals in deze pasta) een welkome verandering zijn. Mensen die darmproblemen hebben door de vele tarwegluten kunnen in veel gevallen wel tegen oergranen. Erg leuk dat een pastamaker in Gelderland de Westerwoldse granen tot pasta transformeerde. Ze zijn te koop bij Mole 't Lam. Er is ook een glutenvrije variant.