Zuurkoolsalade voor je beste vrienden
Voor goede vrienden gaat menigeen graag de keuken in om iets lekkers voor ze te maken. Tijdens een feestje of etentje wil je ze wel in de watten leggen. Je interne beste vrienden, je darmbacterien, komen er vaak bekaaid af met feestjes. Serveer een salade als deze, zo is het ook voor hen feest.
Bereiding
Laat de zuurkool goed uitlekken in een vergiet. Meng vervolgens alle ingredienten voor de salade in een grote kom. Maak de dressing en proef deze. Voeg naar hartenlust nog wat ingredienten toe. Ik vind de salade pas geslaagd als je alle smaken erin proeft: zoet, zout, zuur, bitter en umami. Garneer vlak voor je de salade opdient met de walnoten en eventueel nog wat kiemen/microgroenten.
Dit recept is een variant op de zuurkoolsalade uit mijn boek "Alles draait je Hormonen", pagina 194. Als je dat boek hebt kun je mooi afwisselen met de ingredienten voor deze variant erop.
Ingrediënten
Bijgerecht voor 6-8 personen
- 500 gram zuurkool (uit het koelschap)
- 1 grote goudreinet of Elstar appel, in kleine stukjes gesneden
- 6 -8 gedroogde pruimen, in kleine stukjes gesneden
- flinke hand walnoten
- wat je verder nog lekker vindt
En ik had nog wat 'Blije darmen fruitleer' wat ik erdoor deed.
Voor de dressing:
- Een paar eetlepels zure zuivel (liefst rauwmelkse yoghurt of hangop)*
- Een paar eetlepels olie (walnoten-, olijf- of hazelnootolie)
- Een eetlepel mosterd
- 2 a 3 eetlepels witte wijn azijn
- 1 eetlepel honing of beetje oerzoet
- snufje peper, zout en chili
*Liever vegan? Laat dan de zuivel weg. Plantaardige zuivel is geen match in dit gerecht, vind ik.
Gezondheidstips
Ik maakte deze salade ter ere van de eerste zuurkool die ik uit mijn Keulse pot haalde. Gevuld met 10 kilo zuurkool, van allerlei soorten kool van ons land. Wat een prachtig moment altijd, het eindresultaat van een geslaagde fermentatie zien. Daarom wilde ik er echt iets lekkers van maken. Ik moest, toen ik de kool uit de zuurkoolpot haalde, denken aan de prachtige onderzoeken over onze darmgezondheid van een paar weken eerder. In deze onderzoeken werd bewezen dat "Voor het eerst is aangetoond dat de bacteriën uit groenten en fruit bijdragen aan de diversiteit en gezondheid van ons darm-microbioom. Tot nu toe was deze relatie een hypothese."
Nog een aantal regels uit dit onderzoek: “Het beïnvloedt simpelweg alles. Diversiteit beïnvloedt de veerkrachtigheid van de mens als geheel; een hogere diversiteit zorgt voor meer veerkrachtigheid, ” aldus Professor Gabriele Berg die dit onderzoek leidde. (1)
Een gezonde bodem met een gezond microbioom draagt zijn microbioom over aan de plant. Als wij vervolgens die plant eten draagt dat bij aan een gezond microbioom van ons. Dat betekent ook dat het voedsel van boeren/telers die goed rentmeester zijn over hun grond (zonder kunstmest, drijfmest, bestrijdingsmiddelen + biodiversiteit verbouwen) een fantastische opsteker is: onze gezondheid zetelt immers primair in onze darmen.
Zouden wij deze groenten rauw eten, dan worden de micro-organismen onderdeel van ons darmmicrobioom. In een ander onderzoek werden maar liefst 61 verschillende probiotische bacterien gevonden op rucola uit volle grond (het meeste wat wij kopen in de supermarkt komt van substraat overigens) (2) (3) Uit een onderzoek met appels werd bovendien duidelijk dat de biologisch geteelde, tot wel 40% meer diversiteit aan probiotische bacteriën bevatten, dan gangbaar geteelde appels.(4)
Wat deze onderzoeken duidelijk aantonen is:
- De eerste 1000 dagen in het leven van een kind zijn de belangrijkste, dan wordt de blauwdruk voor een gezond darm-microbioom gelegd. Ons microbioom is de basis van onze totale gezondheid.
- Des te diverser en duurzamer ons voedsel geteeld is, des te meer verschillende probiotische bacteriën wij in onze darmen kunnen laten 'nestelen'. De diversiteit en gezondheid van ons microbioom is een belangrijk wapen in de strijd tegen het gros van onze chronische ziektebeelden. Lees verder in mijn artikel 'vezels, vezels, vezels'.
- Als rauw groenten en fruit uit een gezonde bodem/van een duurzame teelt zoveel kunnen doen is het van nog groter belang om onze dagelijkse consumptie op te voeren, verdeeld over de dag. Uit de laatste peiling bleek opnieuw dat we gemiddeld genomen in Nederland de benodigde hoeveelheid niet halen: gemiddeld aten we 163 gram groente en 129 gram fruit. Idealiter zou dit 400 gram van elk zijn.
- We zullen dus meer voedsel rauw en onbewerkt moeten eten. Dan bevat het vooral goedaardige bacteriën. Bovendien is het een belangrijke tegenhanger van het gemiddelde Westerse voedingspatroon waar ruim 75% (ultra) bewerkt is en nog maar een paar procent rauw en onbewerkt. Rauw voedsel levert je bovendien de benodigde enzymen om je eten verteerbaar & opneembaar te maken.
Als we dit toch fantatsische nieuws laten doordringen, dan zou 'Goed gastheervoor zijn' voor je darmbacteriën zijn, toch de normaalste zaak van de wereld moeten zijn? Dan schotel je toch je beste vrienden en de 'vrienden in je darmen' altijd gezond voedsel voor? Ook omdat het zo simpel, lekker en betaalbaar kan. In dit recept bevatten zowel de zuurkool, de appels én de rauwmelkse zuivel kant-en-klare probiotische bacteriën. En de pruimen zitten er natuurlijk in voor een gezonde stoelgang, ook belangrijk voor onze darmgezondheid.
Hopelijk bereiken deze onderzoeken ook de ouders van jonge kinderen. Wat zou het fijn zijn als ze in die eerste 1000 dagen van hun leven een gezond, vezelrijk, probiotisch, divers palet aan voedsel te eten krijgen.