(W)eetjes van Rineke Dijkinga
Goed voor je celbescherming
De zin of onzin van biologisch
Of biologisch nu wel of niet gezonder is, blijft een welles-nietes discussie. Waar het ene onderzoek aangeeft dat er veel meer vitamines, mineralen en sporenelementen in biologisch voedsel zitten, zegt het andere onderzoek dat het niets uitmaakt.
Voedingsadviezen bij griep
Uitzieken en echt je bed inkruipen zonder de griep te onderdrukken met paracetamol of iets dergelijks blijft natuurlijk de perfecte manier. Je lichaam verhoogt immers de temperatuur om van het virus af te komen.En je eetlust wordt niet voor niks flink onderdrukt zodat je geen energie hoeft te besteden aan de vertering van voedsel. En niets beter dan slapen, slapen, slapen. Ook een perfecte manier om je immuunsysteem het onderste uit de kast te laten halen.
Medicijnen en hun interactie met voedingsmiddelen
We worden gelukkig steeds ouder, maar helaas niet altijd zonder gebreken. Sterker nog, de leeftijd waarop we onze eerste chronische klacht ontwikkelen, wordt steeds lager.
De mediterrane keuken
Het mediterrane voedingspatroon hoef je jezelf niet te onthouden omdat het niet lekker of te bewerkelijk zou zijn. Mijns inziens is het een eetpatroon dat je smaakpapillen elke maaltijd weer streelt en erg eenvoudig op tafel te zetten is.
Voedingsadviezen bij jicht
Jicht is een pijnlijke gewrichtsaandoening veroorzaakt door een verstoring in de urinezuurstofwisseling. De ophoping van urinezuur in het bloed maakt dat urinezuurkristallen neerslaan in bindweefsel, gewrichten of oorschelpen.
Jodium
Iedereen kent jodium en de meeste mensen weten dat jodium zo belangrijk is voor de schildklier en de stofwisseling. Krop (struma) is een van de duidelijkste signalen dat er een tekort is. Maar er zijn veel meer signalen dat er mogelijk een tekort aan jodium in het lichaam is.
Kiemen
Hoe druk je op sommige dagen ook bent, hoe weinig tijd je ook kunt vrijmaken voor gezond eten… kiemen kunnen altijd. Ik vind alleen het zien ontstaan van de kiemen al een feest op zich. Wat een groeikracht binnen een paar dagen!
Voedingsadviezen bij een te hoge bloeddruk
Onze bloeddruk is van allerlei factoren afhankelijk. Vandaar dat een eenduidige aanleiding voor een te hoge bloeddruk niet altijd vast te stellen is. In 95% van de gevallen wordt zelfs de oorzaak niet gevonden. Ruim 30% van de Nederlandse volwassenen kampt met een te hoge bloeddruk. Wat de oorzaak ook is: bepaalde eet- en leefgewoonten kunnen een positieve invloed op onze bloeddruk hebben.
Cholesterol
Cholesterol op zich is geen ‘foute’ stof. Er zijn veel onderzoeken die uitwijzen dat noch cholesterol, noch verzadigd vet hart- en vaatziekten veroorzaken. Sterker nog, er zijn honderden onderzoeken waaruit blijkt dat juist een te laag cholesterol onwenselijk is.
Knoflook
De eigenschappen van knoflook, ui en daslook: bloeddrukverlagend, het remmen van de klontering...
Voeding bij ontstekingen
Er zijn grofweg twee vormen van ontstekingen: de klassieke ontsteking (die gepaard gaat met roodheid, hitte, zwelling, pijn en functieverlies) en de stille ontsteking (ook wel de laaggradige of koude ontsteking genoemd).
Waarom is een ei gezond?
Misschien leuk om te weten wat er zo gezond is aan een eitje? In dit artikel lees je wat het regelmatig eten van een (biologisch) eitje voor je gezondheid kan doen.
LAATSTE BOEK: Je brein vitaal - met elke hap een gezonde stap
Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan.
NIEUW: Magazine 'Mooi Eten'. Special over Hormonen.
Klik hier voor meer informatie over dit bookazine