(W)eetjes van Rineke Dijkinga
Goed voor je hormonen
Transvetten en industriële vetten
Ik ben ervan overtuigd dat het vermijden van transvetten en industrieel bewerkte vetten een belangrijke stap is als je graag fit, gezond, vrolijk en met een gezond gewicht door het leven wilt gaan. Daarom neem ik in dit artikel transvetten onder de loep.
Voedingstips bij blaasontsteking
Blaasontsteking is voor veel vrouwen een vervelend, regelmatig terugkerend probleem. Een andere oplossing dan antibiotica is er in veel gevallen niet. Heb je meerdere kuren antibiotica nodig, dan wordt helaas ook je weerstand tegen volgende infecties verlaagd. Hieronder een aantal voedingstips waar je mee aan de slag kunt gaan om de frequentie en de ernst van terugkerende infecties te beperken.
Chlorofyl
Als er één stof is waarover veel geschreven wordt, online en in boeken, dan is het wel chlorofyl. Er zit vast niemand op te wachten dat ik dat nog eens dunnetjes over doe. Toch wil ik graag een aantal positieve eigenschappen van chlorofyl in het zonnetje zetten...
Fructose intolerantie
Soms is een spastische darm, jicht, depressie, slaapprobleem een fructose probleem.
Visvrije Omega-3 capsules, waarom?
De enige reden waarom vissen omega 3 (EPA/DHA) bevatten, is omdat ze algen eten die hier rijk aan zijn. Dus als wij algenoliecapsules gebruiken in plaats van visolie, dan is dat toch een veel beter idee?
Fyto-oestrogenen, natuurlijke regulatoren van de oestrogeenbalans
Fyto-oestrogenen, ofwel plantaardige oestrogenen, komen in zeker 300 plantaardige voedingsmiddelen voor. Ze dragen bij aan een evenwichtige hormoonbalans bij zowel man als vrouw.
Schildklier, voedingadvies & leefstijl bij een te lage activiteit
Een klein orgaan met grote gevolgen als het niet goed functioneert. Het regelt echt van alles: het zorgt voor een optimale temperatuur, de energie aanmaak op cel-niveau, de pompkracht van ons hart, de werking van ons zenuwstelsel, onze warmteproductie, de ontwikkeling en hersenwerking, de snelheid van ons metabolisme (stofwisseling), de groeisnelheid bij kinderen etc.
Lupine, terug van weggeweest
Lupinebonen/meel zijn jarenlang een belangrijke eiwitbron voor mensen geweest. Maar 50 jaar geleden hebben we het afgeschaft. Jammer, want lupine is een goede plantaardige eiwitbron die alle essentiële aminozuren bevat.
Slaap je gezond en slank(er)
Slaap wordt vaak ons beste en goedkoopste medicijn genoemd. Slechte slapers hebben verhoogde risico’s op allerlei klachten, zoals: overgewicht, hypertensie, diabetes, hartklachten etc. Slecht slapen, ook al op jonge leeftijd, is langzamerhand een serieus geozondheids probleem aan het worden. Los van leefstijlveranderingen is ook voeding een belangrijk aspect om tot een betere slaapkwaliteit te komen.
Crash dieet: waarom niet en wat dan wel?
Overgewicht is een complex probleem met veel oorzaken. Dit is wat iedereen die een streng dieet overweegt wat mij betreft zou moeten weten. Want is een dieet wel zo'n goede oplossing? Of zijn er gezondere en efficiëntere manieren? Ik ben er van overtuigd dat er manieren zijn waarbij je wel gewoon (h)eerlijk blijft eten.
Zelftesten
Soms zijn er kwalen of ongemakjes die moeilijk te duiden zijn. Ook laboratorium onderzoek geeft niet altijd uitsluitsel. Deze zelftesten geven mogelijk wat meer inzicht in uw situatie. Het mag duidelijk zijn dat ze absoluut niet bedoeld zijn als diagnose middel, noch voor mensen bij wie een chronische ziekte de oorzaak is. Hiervoor dient u zich te wenden tot uw arts.
Overgewicht in relatie tot de oermens
Om iets van overgewicht en de hormonale verstoringen die het met zich meebrengt te begrijpen, is het belangrijk om een aantal zaken te weten. Voeding en beweging zijn hele belangrijke pijlers voor een gezond gewicht. Maar er is meer, veel meer wat je zou moeten weten om een 'chronisch gezond(er)" gewicht te hebben, te houden of te verkrijgen. Overgewicht en de gevolgen ervan vormen vooral een grote vicieuze cirkel die doorbroken moet worden. Althans, als je (hormonale) gezondheid je lief is.
Hormoonverstoring
De verstoring op de hormoonbalans bij zowel mannen als vrouwen is vrij goed onderzocht. Klachten als onvruchtbaarheid, overgewicht bij jonge kinderen, borstontwikkeling op jonge leeftijd, ook bij jongens, een verlate puberteit, PMS, overgangsklachten, endometriose, verminderde sperma-kwaliteit, geboorteafwijkingen, vroeggeboortes maar ook een verminderde schildklierwerking. Ook is er inmiddels een duidelijke link met bepaalde neuro-degeneratieve ziektes als Parkinson en gedragsproblemen bij kinderen. In deze longread zoomen we, via de bodem waarop ons voedsel groeit, in op hormoonverstorende stoffen.
LAATSTE BOEK: Je brein vitaal - met elke hap een gezonde stap
Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan.
NIEUW: Magazine 'Mooi Eten'. Special over Hormonen.
Klik hier voor meer informatie over dit bookazine