(W)eetjes van Rineke Dijkinga
Goed voor je darmen
Zuur-basebalans
‘Base is leven, zuur is dood’, aldus een Duits tijdschrift in 2014. Ook al slaat bij veel mensen de zuur-basebalans door naar te zuur, toch is dit wel erg kort door de bocht. Zuren in je voeding zijn net zo belangrijk voor je gezondheid als basen. Het gaat om de balans. Beide heb je nodig om alle lichaamsprocessen uit te kunnen voeren. Het zuur/base evenwicht is een belangrijke voorwaarde om fit en vitaal door het leven gaan.
Chlorofyl
Als er één stof is waarover veel geschreven wordt, online en in boeken, dan is het wel chlorofyl. Er zit vast niemand op te wachten dat ik dat nog eens dunnetjes over doe. Toch wil ik graag een aantal positieve eigenschappen van chlorofyl in het zonnetje zetten...
Fermenteren, gewoon weer leren
Fermentatie is zo oud als de mensheid. Er zijn talloze volkeren met hun eigen specifiek fermentatie producten, van gefermenteerde thee, bonen, bier, wijn, kikkererwten of vissaus. Aan fermentatie worden veel gezonde eigenschappen toegedicht.
Kefir, wat is het en hoe kun je het maken?
Kefir wordt ook wel de ‘champagne onder de melk’ genoemd, of de ‘drank van de 100-jarigen’. Kefir is een zogenoemd probioticum, een voedingsmiddel dat kant-en-klare goedaardige bacteriën en andere micro-organismen bevat.
Fyto-oestrogenen, natuurlijke regulatoren van de oestrogeenbalans
Fyto-oestrogenen, ofwel plantaardige oestrogenen, komen in zeker 300 plantaardige voedingsmiddelen voor. Ze dragen bij aan een evenwichtige hormoonbalans bij zowel man als vrouw.
Granen: verguisd en bejubeld
De publieke opinie over de gezondheid van bepaalde voedingsmiddelen verandert regelmatig. Wat eerst bejubeld wordt, wordt soms later verguisd – en andersom. Zo ook met granen: jarenlang zijn ze de hemel in geprezen, anno nu zijn er ook wetenschappers en stromingen die graan als oorzaak van nagenoeg alle hedendaagse ziektebeelden zien. Hoe zit dat?
Voedingsadviezen bij griep
Uitzieken en echt je bed inkruipen zonder de griep te onderdrukken met paracetamol of iets dergelijks blijft natuurlijk de perfecte manier. Je lichaam verhoogt immers de temperatuur om van het virus af te komen.En je eetlust wordt niet voor niks flink onderdrukt zodat je geen energie hoeft te besteden aan de vertering van voedsel. En niets beter dan slapen, slapen, slapen. Ook een perfecte manier om je immuunsysteem het onderste uit de kast te laten halen.
Honing, het gezonde zoet?
Onbewerkte of niet verhitte honing bevat ongelooflijk veel enzymen, antioxidanten, vitamines, mineralen en sporenelementen. Het wordt gezien als het meest ‘energiedichte’ voedsel.
De mediterrane keuken
Het mediterrane voedingspatroon hoef je jezelf niet te onthouden omdat het niet lekker of te bewerkelijk zou zijn. Mijns inziens is het een eetpatroon dat je smaakpapillen elke maaltijd weer streelt en erg eenvoudig op tafel te zetten is.
Schildklier, voedingadvies & leefstijl bij een te lage activiteit
Een klein orgaan met grote gevolgen als het niet goed functioneert. Het regelt echt van alles: het zorgt voor een optimale temperatuur, de energie aanmaak op cel-niveau, de pompkracht van ons hart, de werking van ons zenuwstelsel, onze warmteproductie, de ontwikkeling en hersenwerking, de snelheid van ons metabolisme (stofwisseling), de groeisnelheid bij kinderen etc.
Gezond eten: hoe kun je starten? (videoblog)
Wil je beginnen met gezond eten? In dit filmpje vertelt Rineke Dijkinga waar je mee zou kunnen beginnen.
Lupine, terug van weggeweest
Lupinebonen/meel zijn jarenlang een belangrijke eiwitbron voor mensen geweest. Maar 50 jaar geleden hebben we het afgeschaft. Jammer, want lupine is een goede plantaardige eiwitbron die alle essentiële aminozuren bevat.
Slaap je gezond en slank(er)
Slaap wordt vaak ons beste en goedkoopste medicijn genoemd. Slechte slapers hebben verhoogde risico’s op allerlei klachten, zoals: overgewicht, hypertensie, diabetes, hartklachten etc. Slecht slapen, ook al op jonge leeftijd, is langzamerhand een serieus geozondheids probleem aan het worden. Los van leefstijlveranderingen is ook voeding een belangrijk aspect om tot een betere slaapkwaliteit te komen.
LAATSTE BOEK: Je brein vitaal - met elke hap een gezonde stap
Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan.
NIEUW: Magazine 'Mooi Eten'. Special over Hormonen.
Klik hier voor meer informatie over dit bookazine