(W)eetjes van Rineke Dijkinga
Goed voor je darmen
Crash dieet: waarom niet en wat dan wel?
Overgewicht is een complex probleem met veel oorzaken. Dit is wat iedereen die een streng dieet overweegt wat mij betreft zou moeten weten. Want is een dieet wel zo'n goede oplossing? Of zijn er gezondere en efficiëntere manieren? Ik ben er van overtuigd dat er manieren zijn waarbij je wel gewoon (h)eerlijk blijft eten.
Overgewicht in relatie tot de oermens
Om iets van overgewicht en de hormonale verstoringen die het met zich meebrengt te begrijpen, is het belangrijk om een aantal zaken te weten. Voeding en beweging zijn hele belangrijke pijlers voor een gezond gewicht. Maar er is meer, veel meer wat je zou moeten weten om een 'chronisch gezond(er)" gewicht te hebben, te houden of te verkrijgen. Overgewicht en de gevolgen ervan vormen vooral een grote vicieuze cirkel die doorbroken moet worden. Althans, als je (hormonale) gezondheid je lief is.
Hormoonverstoring
De verstoring op de hormoonbalans bij zowel mannen als vrouwen is vrij goed onderzocht. Klachten als onvruchtbaarheid, overgewicht bij jonge kinderen, borstontwikkeling op jonge leeftijd, ook bij jongens, een verlate puberteit, PMS, overgangsklachten, endometriose, verminderde sperma-kwaliteit, geboorteafwijkingen, vroeggeboortes maar ook een verminderde schildklierwerking. Ook is er inmiddels een duidelijke link met bepaalde neuro-degeneratieve ziektes als Parkinson en gedragsproblemen bij kinderen. In deze longread zoomen we, via de bodem waarop ons voedsel groeit, in op hormoonverstorende stoffen.
Voedingsadviezen bij Osteoporose
Vanaf ons 35-ste jaar neemt onze botdichtheid af: er wordt dan meer botmassa afgebroken dan er wordt aangemaakt. Hoe groot deze afbraak is, is grotendeels afhankelijk van onze voeding en leefwijze.
Asperges
Bijna iedereen weet wel van de vocht afdrijvende werking van asperges (o.a. door de hoeveelheid Kalium). Maar er zijn nog een aantal leuke en interessante dingen om te weten over deze smakelijke en gezonde groente.
Voedingsadviezen bij een reinigingskuur
Begin je aan een reinigingskuur dan heeft dit alleen zin als je je voeding en leefwijze aanpast. Alleen dan geef je je lichaam de kans om afvalstoffen af te voeren. Er zijn zeer veel soorten van ‘detoxkuren’.
Reiniging
Ruim 2,5 duizend jaar geleden wees Hippocrates, ‘vader van de geneeskunst', ons al op het belang van reiniging van onze ‘lichaams-vochten’. Totaal circuleert er ca. 9 liter in ons lichaam.
Voedingsadviezen bij migraine
Er zijn zeer veel uiteenlopende oorzaken van migraine. Er zijn in de literatuur ruim 170 vormen van hoofdpijn/migraine beschreven. Los van de diverse oorzaken, denk aan: stress, tekorten aan voedingsstoffen,...
Voeding bij ontstekingen
Er zijn grofweg twee vormen van ontstekingen: de klassieke ontsteking (die gepaard gaat met roodheid, hitte, zwelling, pijn en functieverlies) en de stille ontsteking (ook wel de laaggradige of koude ontsteking genoemd).
Melk: gezond of ongezond?
Melk heeft nooit een groot aandeel gehad in onze ‘oervoeding’ als volwassene, net als granen, soja en peulvruchten. Dit betekent dat ons lichaam eigenlijk nog steeds niet goed met deze voedingsmiddelen om kan gaan. Vooral omdat het bovenmatig in het gemiddelde voedingspatroon voorkomt.
Fytinezuur
Bij het horen van fytinezuur schieten inmiddels veel mensen in de stress. Daarom enige nuancering omtrent noten/granen en fytinezuur.
LAATSTE BOEK: Je brein vitaal - met elke hap een gezonde stap
Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan.
NIEUW: Magazine 'Mooi Eten'. Special over Hormonen.
Klik hier voor meer informatie over dit bookazine