(W)eetjes van Rineke Dijkinga
Voedingsadviezen bij migraine
Er zijn zeer veel uiteenlopende oorzaken van migraine. Er zijn in de literatuur ruim 170 vormen van hoofdpijn/migraine beschreven. Los van de diverse oorzaken, denk aan: stress, tekorten aan voedingsstoffen,...
Kiemen
Hoe druk je op sommige dagen ook bent, hoe weinig tijd je ook kunt vrijmaken voor gezond eten… kiemen kunnen altijd. Ik vind alleen het zien ontstaan van de kiemen al een feest op zich. Wat een groeikracht binnen een paar dagen!
Voedingsadviezen bij een te hoge bloeddruk
Onze bloeddruk is van allerlei factoren afhankelijk. Vandaar dat een eenduidige aanleiding voor een te hoge bloeddruk niet altijd vast te stellen is. In 95% van de gevallen wordt zelfs de oorzaak niet gevonden. Ruim 30% van de Nederlandse volwassenen kampt met een te hoge bloeddruk. Wat de oorzaak ook is: bepaalde eet- en leefgewoonten kunnen een positieve invloed op onze bloeddruk hebben.
Aardappel
Aardappelen worden vaak ontraden vanwege hun gehalte aan 'snelle koolhydraten', net als brood. Niet wenselijk voor onze gezondheid. Inmiddels wordt de 'gewone aardappel' door veel mensen een beetje terzijde geschoven door zijn vermeende negatieve eigenschappen (nachtschade, veel koolhydraten, snelle suikers etc) en gaan we massaal over op de zoete aardappel. Terecht?
Cholesterol
Cholesterol op zich is geen ‘foute’ stof. Er zijn veel onderzoeken die uitwijzen dat noch cholesterol, noch verzadigd vet hart- en vaatziekten veroorzaken. Sterker nog, er zijn honderden onderzoeken waaruit blijkt dat juist een te laag cholesterol onwenselijk is.
Knoflook
De eigenschappen van knoflook, ui en daslook: bloeddrukverlagend, het remmen van de klontering...
Water
De gemiddelde Nederlander krijgt een groot deel van zijn dagelijkse calorie-inname uit drinken, gemiddeld zo’n 20-25%. Helaas drinken we veel calorierijke drankjes; dit zijn lege calorieën die we zo innemen, we halen er geen energie uit. Mag ik je verleiden om het uit water, smaakwater, kruidenthee, groente en fruit te halen?
Voeding bij ontstekingen
Er zijn grofweg twee vormen van ontstekingen: de klassieke ontsteking (die gepaard gaat met roodheid, hitte, zwelling, pijn en functieverlies) en de stille ontsteking (ook wel de laaggradige of koude ontsteking genoemd).
Waarom is een ei gezond?
Misschien leuk om te weten wat er zo gezond is aan een eitje? In dit artikel lees je wat het regelmatig eten van een (biologisch) eitje voor je gezondheid kan doen.
Melk: gezond of ongezond?
Melk heeft nooit een groot aandeel gehad in onze ‘oervoeding’ als volwassene, net als granen, soja en peulvruchten. Dit betekent dat ons lichaam eigenlijk nog steeds niet goed met deze voedingsmiddelen om kan gaan. Vooral omdat het bovenmatig in het gemiddelde voedingspatroon voorkomt.
Chocopasta
Kijk eens op de achterkant van een potje chocopasta uit de supermarkt. Je zult versteld staan van de hoeveelheid toevoegingen. Allemaal stoffen die je lichaam onnodig belasten en die onnodig veel van je spijsvertering vergen.
Stevia
De consument denkt bij het plantje Stevia aan een gezond/groen product. Zeker als het ook nog in reformzaken te koop is! Op de verpakkingen staan inderdaad ‘groene’ aanbevelingen als ‘groen uit de natuur’/ ‘Op basis van plantenextracten van Stevia’ of ‘Natuurlijk Zoet’.
LAATSTE BOEK: Je brein vitaal - met elke hap een gezonde stap
Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan.
NIEUW: Magazine 'Mooi Eten'. Special over Hormonen.
Klik hier voor meer informatie over dit bookazine