(W)eetjes van Rineke Dijkinga
Goed voor je brein
Veganisme, de voordelen en valkuilen
Steeds meer mensen vragen zich af hoe '(on)houdbaar' ons huidige voedingspatroon eigenlijk is. Of dat nu om gezondheids-, financiele- of milieuredenen is. Ik ben ZO blij dat we ons vaker afvragen of zoveel dieren en zoveel mensen op een volle planeet wel samen gaan als we de aarde gezond en leefbaar willen houden. En steeds meer mensen vragen zich af hoe (on)gezond dierlijk voedsel is. Als je mij vraagt of veganisme de beste oplossing is val ik maar direct met de deur in huis: in mijn optiek hoeft dat niet de enige of beste keuze te zijn. Niet vanuit het oogpunt van onze gezondheid, noch vanuit die van de aarde. Kies je voor plantaardig, kies dan voor gezond plantaardig voedsel.
Kruidenbitters, oude of juist moderne huismiddeltjes?
Voor je je gaat zitten verlekkeren: ik bedoel niet die mierzoete kruidenbittertjes die je als aperitiefje voor (of als digestief na) de maaltijd in een borrelglas drinkt. Ik bedoel die bittere, die je vlak voor de maaltijd gebruikt om je spijsvertering even wakker te schudden zodat je spijsvertering verbetert, je maag beter verteert en je verzadigingshormonen beter functioneren zodat je niet overmatig gaat eten? Het zijn eeuwenoude huismiddelen. Kunnen ze inderdaad van nut zijn of is het gewoon een oud volksgeloof?
Paardenbloem, dé topper voor een gezonde spijsvertering?
In mijn jeugd speurde ik de omgeving altijd af naar de mooiste en lekkerste paardenbloemen voor mijn konijnen. Nu doe ik dat nog steeds, maar dan voor onszelf. Er zijn steeds minder bittere voedingsmiddelen in ons eetpatroon. De eenzijdige combi van zoet, vet en smaakversterkers in het gemiddelde eetpatroon maakt dat we bitter ook steeds minder waarderen. Daarom zijn veel groentes zo veredeld dat ze minder bitter zijn. En toch....bittere stoffen zijn onmisbaar om ons spijsverteringsvuurtje brandend te houden. Paardenbloem wakkert vooral het vuurtje van je lever/gal systeem aan. Je hormonen, brein en darmen zullen je dankbaar zijn. Sla je slag in de gratis supermarkt van Moeder Natuur om dit pareltje regelmatig te verzamelen. In zachte winters is ie zelfs het hele jaar te verzamelen.
Vezels, vezels, vezels voor je brein
Begin 2022 was de Indiase yogi en spreker Sadghuru in Nederland om aandacht te vragen voor de toenemende ‘bodemuitsterving’. De politiek zou volgens hem aandacht moeten hebben voor drie dingen: “De bodem, de bodem en de bodem.” Die vormt de fundering van al het leven op aarde. Wij hebben in toenemende mate te maken met ‘darmmicrobioomuitsterving’. Daarom zouden wij het ook over drie dingen moeten hebben: ”vezels, vezels, vezels." Zeker als je je brein optimaal gezond wilt houden
Goed gastheer zijn voor je darmbacteriën
Goed gastheer zijn voor je darmbacteriën. Hoe wordt of ben je dat? Het heeft zeer veel te maken met het eten van vezels. Maar niet elke vezel op je bord maakt je een goed gastheer. Eigenlijk is het vreemd dat we zo weinig horen over vezels: wat een enorme impact hebben ze op onze totale gezondheid. Minstens zo belangrijk om te weten: welk voedsel ondermijnt onze gezonde darmbacteriën? Het goede nieuws: iedereen kan een excellent gastheer worden.
Engelwortel
Tijdens iedere wandellezing sta ik er even bij stil om aan de groep te vertellen waar de plant van oudsher voor werd ingezet. Volgens een mythe werd de plant door de aartsengel aanbevolen aan een monnik om ons te behoeden voor plagen. Heeft het ons in de tegenwoordige tijd ook nog iets te brengen?
Voeding en depressies
We staan te boek als een gelukkig land. Toch zijn er steeds meer mensen die te maken krijgen met depressies. Lees hier mijn (w)eetje over de relatie tussen depressies en voeding.
Maag en breinvitaliteit
Misschien een combinatie van woorden waarvan je denkt: wat hebben die twee nou met elkaar te maken? Nou, eigenlijk heel veel. Het is eigenlijk vreemd dat we niet veel vaker worden gewezen op het belang van een gezonde maag(zuur)functie bij klachten van het brein.
Pijn en serotonine
Net als onze andere neurotransmitters is serotonine bij ongelooflijk veel processen betrokken. In dit artikel gaan we vooral in op de rol van serotonine bij chronische pijn.
De Omega 3/6 balans
Een gezonde Omega 3/6 balans: wordt wereldwijd erkend als een cruciale factor voor onze gezondheid (zeker voor ons brein, zelfs van ongeboren baby’s). De disbalans, die bijna standaard het gevolg is van het Westerse eetpatroon, wordt gelinkt aan vele (zoniet bijna alle) chronische ziektebeelden.
De vele gevolgen van chronische stress
Mag ik een pleidooi houden om bewust/nog bewuster te weten wat oorzaken en gevolgen zijn van chronische stress? Chronische stress en bijnieruitputting nemen bijna epidemische vormen aan in onze maatschappij. Waarom is dat zo en hoe herken je de uiteenlopende symptomen die erop kunnen duiden dat je (stress)hormonen in de ‘overdrive’ staan, dan wel de uitputting nabij zijn? En kun je het voorkomen en/of is er iets aan te doen met voeding en leefstijl? En wat kun je zelf doen om jezelf optimaal door degelijke periodes heen te loodsen?
Boterzuur uit vezels & de rol van resistent zetmeel
Eet veel meer vezels zodat je darmbacteriën meer boterzuur maken. Het zou eigenlijk het standaard advies moeten zijn voor iedereen die gezond oud wil worden. Het lijkt een van de geheimen te zijn van de gezonde 100 jarigen in de zogenaamde Blauwe Zones (11). Ook voor mensen die klachten hebben of preventief met voeding en leefstijl aan de slag willen, is kennis over boterzuur belangrijk. De ene vezel is echter de andere niet. Uit de ene vezel maak je meer boterzuur aan dan uit de andere. Bovendien zijn er naast boterzuur nog veel meer gezondheidsbevorderende stoffen die uit vezels aangemaakt moeten worden. Hier focussen we even op boterzuur. Laat ons eerst kijken: wat is boterzuur eigenlijk? Wat doet het dan voor onze gezondheid? En vooral: hoe kunnen we zorgen dat we dagelijks die vezels eten die onze darmbacteriën nodig hebben voor de aanmaak ervan.
LAATSTE BOEK: Je brein vitaal - met elke hap een gezonde stap
Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan.
NIEUW: Magazine 'Mooi Eten'. Special over Hormonen.
Klik hier voor meer informatie over dit bookazine