(W)eetjes van Rineke Dijkinga
Goed voor je brein
Transvetten en industriële vetten
Ik ben ervan overtuigd dat het vermijden van transvetten en industrieel bewerkte vetten een belangrijke stap is als je graag fit, gezond, vrolijk en met een gezond gewicht door het leven wilt gaan. Daarom neem ik in dit artikel transvetten onder de loep.
Kefir, wat is het en hoe kun je het maken?
Kefir wordt ook wel de ‘champagne onder de melk’ genoemd, of de ‘drank van de 100-jarigen’. Kefir is een zogenoemd probioticum, een voedingsmiddel dat kant-en-klare goedaardige bacteriën en andere micro-organismen bevat.
Visvrije Omega-3 capsules, waarom?
De enige reden waarom vissen omega 3 (EPA/DHA) bevatten, is omdat ze algen eten die hier rijk aan zijn. Dus als wij algenoliecapsules gebruiken in plaats van visolie, dan is dat toch een veel beter idee?
Voedingssupplementen, wenselijk of weggegooid geld?
“Wat? Gebruik jij supplementen? Maar jij gaat toch uit van de kracht van voeding?” Dit soort reacties hoor ik vaak wanneer ik iets uitleg over supplementen.
Granen: verguisd en bejubeld
De publieke opinie over de gezondheid van bepaalde voedingsmiddelen verandert regelmatig. Wat eerst bejubeld wordt, wordt soms later verguisd – en andersom. Zo ook met granen: jarenlang zijn ze de hemel in geprezen, anno nu zijn er ook wetenschappers en stromingen die graan als oorzaak van nagenoeg alle hedendaagse ziektebeelden zien. Hoe zit dat?
De mediterrane keuken
Het mediterrane voedingspatroon hoef je jezelf niet te onthouden omdat het niet lekker of te bewerkelijk zou zijn. Mijns inziens is het een eetpatroon dat je smaakpapillen elke maaltijd weer streelt en erg eenvoudig op tafel te zetten is.
Schildklier, voedingadvies & leefstijl bij een te lage activiteit
Een klein orgaan met grote gevolgen als het niet goed functioneert. Het regelt echt van alles: het zorgt voor een optimale temperatuur, de energie aanmaak op cel-niveau, de pompkracht van ons hart, de werking van ons zenuwstelsel, onze warmteproductie, de ontwikkeling en hersenwerking, de snelheid van ons metabolisme (stofwisseling), de groeisnelheid bij kinderen etc.
Zelftesten
Soms zijn er kwalen of ongemakjes die moeilijk te duiden zijn. Ook laboratorium onderzoek geeft niet altijd uitsluitsel. Deze zelftesten geven mogelijk wat meer inzicht in uw situatie. Het mag duidelijk zijn dat ze absoluut niet bedoeld zijn als diagnose middel, noch voor mensen bij wie een chronische ziekte de oorzaak is. Hiervoor dient u zich te wenden tot uw arts.
Kokosolie, gezond of niet?
Tegenstrijdige berichten over kokosolie in de media. Wat te geloven?
Soja, gezond of niet?
Soja staat al geruime tijd in de belangstelling: Is soja gezond of niet? In dit artikel geef ik je mijn visie op soja.
Eiwitten & aminozuren
Eiwitten & aminozuren bepalen de kwaliteit van je leven, wordt wel eens gezegd. Je zou het eiwit kunnen zien als een ketting en de aminozuren als de kralen van de ketting.
AGEs, zoveel mogelijk vermijden
Het voorkomen van AGEs heeft zeer zeker iets te maken met gezond oud worden en 'Anti-aging'. Vertraging van het verouderingsproces staat hoog op het verlanglijstje van veel mensen. Als dat ook hoog op jouw lijstje staat, kan het goed zijn om iets te weten over AGEs: vrije radicalen die met heel wat ziekten en verouderingsprocessen geassocieerd worden.
Jodium
Iedereen kent jodium en de meeste mensen weten dat jodium zo belangrijk is voor de schildklier en de stofwisseling. Krop (struma) is een van de duidelijkste signalen dat er een tekort is. Maar er zijn veel meer signalen dat er mogelijk een tekort aan jodium in het lichaam is.
LAATSTE BOEK: Je brein vitaal - met elke hap een gezonde stap
Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan.
NIEUW: Magazine 'Mooi Eten'. Special over Hormonen.
Klik hier voor meer informatie over dit bookazine