(W)eetjes van Rineke Dijkinga
Goed voor je hormonen
Omega 7 vetzuren voor happy hormonen en meer
De prachtige duindoornbessen op ons land, met volop Omega 7 vetzuren, zetten mij aan tot het schrijven van dit artikel. Wat heeft Moeder Natuur toch een fantastisch arsenaal aan gezonde en lekkere ingredienten. En wat kan menig mens daar toch baat bij hebben. Zeker als je hormonen, huid en/of slijmvliezen niet in balans zijn. In dit artikel de ins en outs van Omega 7 vetzuren die in duindoorn voorkomen.
Paardenbloem, dé topper voor een gezonde spijsvertering?
In mijn jeugd speurde ik de omgeving altijd af naar de mooiste en lekkerste paardenbloemen voor mijn konijnen. Nu doe ik dat nog steeds, maar dan voor onszelf. Er zijn steeds minder bittere voedingsmiddelen in ons eetpatroon. De eenzijdige combi van zoet, vet en smaakversterkers in het gemiddelde eetpatroon maakt dat we bitter ook steeds minder waarderen. Daarom zijn veel groentes zo veredeld dat ze minder bitter zijn. En toch....bittere stoffen zijn onmisbaar om ons spijsverteringsvuurtje brandend te houden. Paardenbloem wakkert vooral het vuurtje van je lever/gal systeem aan. Je hormonen, brein en darmen zullen je dankbaar zijn. Sla je slag in de gratis supermarkt van Moeder Natuur om dit pareltje regelmatig te verzamelen. In zachte winters is ie zelfs het hele jaar te verzamelen.
Engelwortel
Tijdens iedere wandellezing sta ik er even bij stil om aan de groep te vertellen waar de plant van oudsher voor werd ingezet. Volgens een mythe werd de plant door de aartsengel aanbevolen aan een monnik om ons te behoeden voor plagen. Heeft het ons in de tegenwoordige tijd ook nog iets te brengen?
De bodems onder je gezondheid
In dit artikel neem ik je mee in de analogie tussen de bodem, jouw darmen en je brein. De bodem waarop je eten groeit, en je darmen zijn dé hoofdrolspelers als het gaat om onze breinvitaliteit en veerkracht. Beide hebben ongelooflijk veel invloed op ons brein, of het nu gaat om stressbestendigheid, stemming of levenskwaliteit. In dit artikel vind je volop tips hoe je met mes en vork aan beide bodems tegelijk kunt werken. Op het eind doe ik graag een appèl op jouw vitale mensbrein: vooruitkijken, regie nemen en de rust bewaren, zeker in deze woelige onzekere tijden. Aan de slag dus met mes en vork.
Galaanmaak, galklachten en galstenen
Voldoende galaanmaak is nodig om vetten te kunnen verteren. Dat is iets waar menig mens van op de hoogte is. Maar er zijn veel meer lichaamsprocessen afhankelijk van een gezonde galaanmaak. 1 op de 5 mensen krijgt in zijn leven de diagnose galklachten/galstenen. Mogelijk zijn er veel meer mensen die er last van hebben zonder het te weten. Wat kun je doen met voeding & leefstijl? Dat is veel, heel erg veel zelfs.
De divertarier
De oermens lijkt van oorsprong vooral divertariër te zijn: we aten alles wat eetbaar en voorhanden was. We hadden simpelweg geen andere keuze. Hij at niet per definitie veel dierlijke eiwitten óf veganistisch. Soms had vlees een groter aandeel in het voedingspatroon, maar soms ook juist niet.
Kuzu
Los van de fijne eigenschappen als bindmiddel is kuzu ook een typisch voorbeeld van hoe je voeding als medicijn kunt gebruiken. Het heeft namelijk heilzame eigenschappen op je darmen, brein en bloeddruk.
Fenegriek
Elk jaar zaai ik wat zaden van deze vlinderbloemige plant op een warm plekje in mijn tuin. Prachtig om te zien en een heerlijk aroma. Vooral de gekiemde zaden zijn een favoriete kiemgroente van mij. En zo maak ik ook direct gebruik van de mooie heilzame eigenschappen.
De Omega 3/6 balans
Een gezonde Omega 3/6 balans: wordt wereldwijd erkend als een cruciale factor voor onze gezondheid (zeker voor ons brein, zelfs van ongeboren baby’s). De disbalans, die bijna standaard het gevolg is van het Westerse eetpatroon, wordt gelinkt aan vele (zoniet bijna alle) chronische ziektebeelden.
Antioxidanten, lekkere beschermers
Vrije radicalen spelen een rol bij het ontstaan van allerlei ziekten en vervroegde verouderingsprocessen, zoals hart- en vaataandoeningen, atherosclerose, diabetes, Alzheimer, dementie, allergieën en feitelijk alle ontstekingen. Ze worden onder normale omstandigheden door antioxidanten verwijderd. Maar juist die antioxidanten zitten steeds minder in ons voedsel.
Lever ontgifting
In dit artikel ga ik verder in op een item uit mijn artikel 'Goedkoop was nog nooit zo duurkoop'. Een optimale ontgiftingscapaciteit van je lever lijkt belangrijker dan ooit in ons huidige leven. Werkt je lever optimaal, dan kan hij jouw totale gezondheid, gewicht, stemming en de rest van je hormoonsysteem zo optimaal mogelijk 'bedienen'.
De vele gevolgen van chronische stress
Mag ik een pleidooi houden om bewust/nog bewuster te weten wat oorzaken en gevolgen zijn van chronische stress? Chronische stress en bijnieruitputting nemen bijna epidemische vormen aan in onze maatschappij. Waarom is dat zo en hoe herken je de uiteenlopende symptomen die erop kunnen duiden dat je (stress)hormonen in de ‘overdrive’ staan, dan wel de uitputting nabij zijn? En kun je het voorkomen en/of is er iets aan te doen met voeding en leefstijl? En wat kun je zelf doen om jezelf optimaal door degelijke periodes heen te loodsen?
Boterzuur uit vezels & de rol van resistent zetmeel
Eet veel meer vezels zodat je darmbacteriën meer boterzuur maken. Het zou eigenlijk het standaard advies moeten zijn voor iedereen die gezond oud wil worden. Het lijkt een van de geheimen te zijn van de gezonde 100 jarigen in de zogenaamde Blauwe Zones (11). Ook voor mensen die klachten hebben of preventief met voeding en leefstijl aan de slag willen, is kennis over boterzuur belangrijk. De ene vezel is echter de andere niet. Uit de ene vezel maak je meer boterzuur aan dan uit de andere. Bovendien zijn er naast boterzuur nog veel meer gezondheidsbevorderende stoffen die uit vezels aangemaakt moeten worden. Hier focussen we even op boterzuur. Laat ons eerst kijken: wat is boterzuur eigenlijk? Wat doet het dan voor onze gezondheid? En vooral: hoe kunnen we zorgen dat we dagelijks die vezels eten die onze darmbacteriën nodig hebben voor de aanmaak ervan.
LAATSTE BOEK: Je brein vitaal - met elke hap een gezonde stap
Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan.
NIEUW: Magazine 'Mooi Eten'. Special over Hormonen.
Klik hier voor meer informatie over dit bookazine