Voedingsadviezen bij een reinigingskuur
Het waarom van een reiniging heb je inmiddels kunnen lezen (klik hier). Begin je aan een reinigingskuur dan heeft dit alleen zin als je je voeding en leefwijze aanpast. Alleen dan geef je je lichaam de kans om afvalstoffen af te voeren. Er zijn zeer veel soorten van ‘detoxkuren’. Hieronder volgt een hele milde manier die je in je dagelijkse leven zou kunnen inpassen. Onze spijsvertering wordt al sterk ontlast door meer ‘basische voeding’ te eten. Over het algemeen bevat onze voeding een groot overschot aan ‘zuren’. Om het evenwicht tussen zuren en basen te herstellen is het noodzakelijk om een paar weken lang overwegend basische (ca. 70-80%) voeding te gebruiken. Dus slechts 20-30% van onze voeding zou uit ‘sterk zuurvormende’ en ‘zuurvormende’ voeding moeten bestaan. Zie de schematische indeling van voeding naar ’zuren en basen’.
De mens is zo jong als zijn lichaamsvochten. (Hippocrates)
Bron; blz. 295 weten van (h)eerlijk eten / Rineke Dijkinga
Een goed idee kan zijn om een paar dagen voor je de reinigingskuur gaat doen even een PH test te doen, de strips hiervoor zijn in een apotheek of online verkrijgbaar. Het zou goed zijn om dit na je reinigingskuur nogmaals te doen en te kijken wat de verschillen zijn. Als je deze test gaat doen, test dan ook even de PH van je leidingwater. Soms is de PH waarde van leidingwater zo laag dat je ondanks je basische voedsel toch geen verbetering van je PH bereikt. Vandaar dat het handig is om dit te meten. Kies dan tijdens je kuur voor basisch mineraal water (PH staat vaak al aangegeven op de fles) of corrigeer de PH van je leidingwater.
Alle geel/groene iconen in zowel ‘Weten van (h)eerlijk eten’ deel 1 dragen bij aan een gezond zuur/base evenwicht.
Verder bepaalt het volgende het effect van onze reinigingskuur:
- Zorg dagelijks voor minimaal een uur beweging. Lopen of fietsen (normale snelheid) zijn gunstiger dan sporten of intensievere beweging. Via onze longen zijn we namelijk in staat om zeer veel 'zuren' uit te scheiden.
- Probeer tijdens een reinigingskuur minimaal 1 x per week naar de sauna te gaan (onze huid is een belangrijk orgaan om afvalstoffen kwijt te raken). Ook lichaamsmassage heeft dit effect.
- Zorg voor een regelmatig slaappatroon. Dus zoveel mogelijk hetzelfde aantal uren en op hetzelfde tijdstip gaan slapen.
- Probeer stress gevende activiteiten tot een minimum te beperken.
- Houdt een reinigend dieet minimaal 3 weken vol.
- Probeer de maaltijden zoveel mogelijk te verspreiden over de dag, liever 6 kleine maaltijden dan 3 grote.
Voeding in ruime tot zeer ruime mate te gebruiken:
- Minimaal 2 –3 liter water/kruidenthee/bouillon/soep per dag (Let op; koffie, zwarte thee en alcohol tellen niet mee als vocht). Alleen met behulp van voldoende vocht kunnen onze cellen afvalstoffen afgeven zodat ze kunnen worden uitgescheiden. Hoofdpijn, duizeligheid, slapte etc. tijdens een reinigingskuur kan duiden op onvoldoende inname van vocht.
- Groenten (groene groenten hebben de sterkst reinigende werking vanwege het hoge chlorofyl gehalte. Maar iedere dag meerdere kleuren groenten heeft ook veel voordelen). Probeer groenten op diverse manieren klaar te maken; stomen, pocheren, als rauwkost, in de oven, als maaltijdsoep etc. Liever niet (roer)bakken.
- Aardappelen (aardappelen zijn zeer sterk basevormend en bevatten veel Kalium).
- Fruit, minimaal 4 stuk per dag. Vruchtensappen niet meegerekend. Zijn zeer sterk basevormend en bevatten veel vitaminen.
- Kruiden als paardenbloem, brandnetel, bieslook, peterselie, selderij, curcuma, gember, ui, tijm, salie etc. Niet alleen omdat dit goede smaakmakers zijn, het zijn ook allen zeer sterk reinigende kruiden.
Tot het absolute minimum te beperken/liever niet te gebruiken;
- Kaas (is een van de sterkst 'zuurvormende' voedingsmiddelen. Vooral koeiekaas vraagt heel veel spijsverteringsactiviteit en bevat bovendien veel zout)
- Koffie, zwarte thee, koolzuurhoudende dranken, alcohol.
- Suikers (ook de verborgen suikers in koekjes, frisdranken, veel vruchtensappen, alcohol, gebak, broodbeleg, toetjes, soep etc.)
- Vlees, als je toch wat vlees wilt eten dan het liefst vlees van dieren die een grazend/loslopend leven hebben geleid.
- Witmeelproducten (dus witte rijst, witte pasta, witte crackers, wit brood).
- Kant en klaar producten (maaltijden, sauzen, snacks etc.) Niet alleen bevatten deze producten erg veel zout (en nagenoeg geen voedingswaarde), er zitten ook veel E-nummers in die onze spijsvertering en lever belasten. Dit omdat het voor ons lichaam 'lichaamsvreemde' stoffen zijn.
- Verzadigde vetten. Dit zijn de vetten zoals ze voorkomen in cacao, vlees, vleeswaren, kaas en zuivel. (Hüttenkäse, zure melkproducten en ei zijn een uitzondering op deze regel. Deze kunnen met mate gebruikt worden).
- Ook pure vruchtensappen zoveel mogelijk vermijden omdat ze sterk bloedsuikerverhogend zijn (en daarmee zorg je dat de lever harder moet werken)
BEGIN MINIMAAL 2 DAGEN VOOR JE KUUR MET HET AFBOUWEN VAN ALLE GENOTSMIDDELEN: KOFFIE, ZWARTE THEE, SUIKERS, ALCOHOL EN WITMEELPRODUCTEN. DIT VOORKOMT HONGERGEVOEL EN ‘AFKICKVERSCHIJNSELEN’ TIJDENS DE KUUR. FERVENTE KOFFIEDRINKERS KUNNEN BETER HUN KOFFIE LANGZAAM AFBOUWEN IN EEN WEEK OM HOOFDPIJN TE VOORKOMEN.
Zoals je ziet zijn dit allen zuurvormende voedingsmiddelen. Maar naast het feit dat het zuurvormers zijn, hebben ze allemaal een aantal andere eigenschappen waardoor ze niet in een reinigingskuur thuishoren.
Zeer matig te gebruiken tijdens een reinigingskuur;
- Eiwitten: Goede, niet zwaar te verteren eiwitten zijn de eiwitten uit ei (alleen het wit), hüttenkäse, zure room, karnemelk, Biogarde, vette vis als haring of zalm, hennep proteïne poeder. Ook al zijn deze eiwitten zwak zuurvormend, ze belasten onze spijsvertering veel minder dan andere eiwitten. Koezuivel is zwaarder te verteren dan zuivel van geit of schaap (zie voor meer info: http://www.rinekedijkinga.nl/weetjes/melk.html).
- Vette vis als makreel en tonijn passen minder goed in een reinigingskuur. Dit omdat ze veel milieutoxines kunnen bevatten. Ook kweekvis is niet echt een optie.
- Probeer tussendoortjes zoveel mogelijk op te vullen met een kokosreepje (zie verderop in deze nieuwsbrief) ongezouten nootjes, yoghurt, 1 stuks gedroogd fruit, rood/paars fruit, rijstwafels etc. Maar indien mogelijk wat betreft je energie en bloedsuikerspiegel: geen tussendoortjes.
- Vetten, maar gebruik wel bij iedere maaltijd een klein beetje 'gezonde vetten' uit de Omega-3,-6 en -9 groep: als dressing over een salade, een scheutje olie door een maaltijdsoep etc. Niet alleen heeft ons lichaam deze gezonde vetten nodig, het zorgt ook voor een langer verzadigingsgevoel.
Verder is een reinigingskuur niet bedoeld om je ‘uit te hongeren’. In principe kun je voldoende eten en ook heel lekker eten, mits je de balans tussen 70-80% (zwak/sterk) basisch en 20-30% (sterk/zwak) zuurvormend maar niet overschrijdt en veel groente gebruikt.
Ideeën voor een dag in een reinigingsweek;
Ontbijt: weinig kwark met lijnzaad/lijnolie + (gedroogd) fruit + zaden/noten, evt. wat haver/ appel uit de oven / vezelig ontbijtje (blz. 37 ‘Weten van (h)eerlijk eten’ deel 1) smoothie met veel groene groenten en weinig fruit (zie bijvoorbeeld recept groene smoothie in ‘Weten van (h)eerlijk eten’ deel 2. Doe hier eventueel nog wat extra kokosmeel door voor wat extra vezels).
Tussendoor: 2 stuks fruit of groente + min. 1 liter drinken.
Middag: Maaltijdsoep met veel groenten en kruiden, met scheutje olie. Zowel in ‘Weten van (h)eerlijk eten’ deel 1 als 2 staan volop basische soeprecepten*! Evt. een paar volkoren rijstwafels met wat kokosolie erop. Of een rauwkostsalade met wat (hennep)zaden. Ook een prachtige lunchsalade tijdens een reinigingskuur is de Pecan-Avocado lunch, deel 2.
* Zie alle recepten in Weten van (h)eerlijk eten deel 1 met het groen/gele icoon voor zuur/base evenwicht.
Tussendoor; kleine hand nootjes, fruit + min. 1 liter drinken.
Avond: Bijv. een omelet met groenten, aardappelen, kruiden (of wat biologische crème fraiche in plaats van ei). Of een groenteschotel met wat zure room en cashewnoten + aardappelen. Heb je die dag nog bijna geen ‘zuurvormende’ dingen gegeten dan kun je ook biologische kip of kalkoen op het menu zetten. Deze vleessoorten bevatten veel minder verzadigd vet en zijn minder ‘zuurvormend’ dan varkensvlees/rundvlees. Maar liever gebruik je helemaal geen vlees in de periode van reiniging.
Tussendoor: Evt. nog wat groente, fruit, noten/zaden + drinken of nogmaals een kokosreepje met psyllium.
Dagelijks: wat extra kiemen (bijvoorbeeld broccoli- of rucolakiemen) extra groentesap (bijv. bietensap om de lever een extra handje te helpen) en een kruidenthee die ondersteunt in de afvoer van afvalstoffen. Zie bijvoorbeeld recept kruidenthee in ‘Weten van (h)eerlijk eten’ deel 2.
EVEN WAT STRENGER BEGINNEN?
Bovenstaande reinigingskuur kun je best een 1 of 2 weken doen. Sommige mensen vinden het fijn om iets ‘strenger’ te beginnen. (bijvoorbeeld de eerst 2 tot 5 dagen). Dit zou je kunnen doen door:
1. HAVERVASTEN:
- Ontbijt: geweekte havervlokken met havermelk/rijstemelk en evt. wat ongezwavelde vruchtjes
- Tussendoor: gestoomde groenten met bakje hele haverkorrels (wel minimaal half uur gekookt en uur nagegaard)
- Lunch: Rauwkost + kiemen, wat gestoomde groente en bakje hele haverkorrels. Kopje (miso) soep
- Tussendoor: soep of groentesap met bakje haver en gestoomde groente.
- Diner: zoals de lunch
- ’s Avonds: eventueel nog iets van bovenstaande.
2. HEETWATERKUUR MET GEMBER:
Snijdt wat stukjes van een gemberwortel, overgiet dit met kokend water en drink gedurende de dag ca. 1 tot 1.5 liter van deze ‘thee’. Het beste is om het zo heet mogelijk met kleine slokjes op te drinken. Dit zou je zeker de eerste week moeten doen. Vul dit aan met groentesoepen, groentesappen en eventueel wat haver/rijst.
DE HEETWATERKUUR KUN JE OOK NA JE REINIGIGINGSKUUR NOG EEN PAAR WEKEN VOLHOUDEN.
EXTRA ONDERSTEUNING:
Er zijn zeer veel kruidenpreparaten en supplementen die de ontgifing extra kunnen ondersteunen zodat je nog meer baat heb bij een reinigingskuur. Ik noem een aantal extra ondersteuningen waar ik vanuit mijn praktijk goede ervaringen mee heb:
- olietrekken (zie voor meer info: mens-en-gezondheid.infonu.nl, oil-pulling-olie-trekken.
- super fijne groene leem, wel heel langzaam opbouwen! Dit kun je ook na je reinigingskuur eventueel nog een paar weken door gebruiken. Maar nooit langer dan 4 weken aaneensluitend: groene leem bindt niet alleen toxines maar ook mineralen en sporenelementen. Tijdens een reinigingskuur is dat geen probleem; die is tijdelijk en bovendien krijg je veel meer mineralen en sporenelementen binnen door de smoothies, groentesappen en groentes.
- zuur/basen preparaten mocht de PH test hier aanleiding toe geven (kijk bijvoorbeeld eens op deze site voor PH corrigerende middelen: www.alkavitae.nl.)
- Gerstegraspoeder
- Mariadistel
- Lymf totaal plex / Go Detoxico (te koop in gescpecialiseerde natuurvoedingswinkels)
- Rein New care (klik hier voor de verkoop adressen: www.new-care.nl/verkoopadressen
- Psyllium vezels (met name de Psylllium/Glucomannan waar je ook prima allerlei gerechten mee kunt bereiden. zie bijvoorbeeld: www.rinekedijkinga.nl/recepten/kokosreep
Maar nogmaals, er zijn zeer veel ondersteuningen mogelijk. Twijfel je of een reinigingskuur iets voor jou is? Vraag dan je natuurarts/therapeut of vraag via info@rinekedijkinga de schriftelijke zelftest ‘ongiftingspotentie van de lever’ aan.
Bronnen: De Natuurlijke Gezondheidswijzer (Henny de Lint), Bloed- en Lichaamsvocht Reiniging (Dr. Erich Rauch, Maag en Darmklachten natuurlijk behandelen (Dr. Amrei Pfeiffer).
Over de auteur van dit artikel
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal - met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis gratis kan blijven delen.