Leuk dat je de droogoven trainingsdag bij ons op Heerlijk Westerwolds Land hebt gevolgd. Dank voor je interesse en je komst. Zoals afgesproken ontvang je hierbij ook op papier nog even alle info en tips. Succes ermee. Ik hoop dat je vol energie, passie en creativiteit aan de slag gaat met het drogen van de overvloed. In deze samenvatting tref je de volgende onderdelen:
- De dirty dozen die je liever niet gebruikt om te drogen
- De voordelen van drogen in de droogoven
- Gemiddelde droogtijden van voedingsmiddelen
- De aandachtspunten als het gaat om voedsel drogen.
- Recept ideeen
- Droogoven kopen met korting?
1. De dirty dozen gebruik je (liever) niet als je gaat drogen
Gebruik de voedingsmiddelen links in het plaatje hierboven altijd onbespoten/biologisch in de droogoven. Je loopt anders kans op een grote concentratie residu van bestrijdingsmiddelen in je product. Zeker voor jonge kinderen, ouderen, zwakkeren, zieken kan dit voor problemen zorgen bij regelmatige consumptie. Lees verder in mijn artikelen:
2. De voordelen van voedsel drogen in de droogoven
De voordelen zijn groots en divers, vind ik:
- Je wordt baas in eigen buik door je eigen voedsel te verwerken! En dat is misschien wel met stip op 1 het grootste voordeel. We leven in een tijd waarin gemiddeld genomen 70% van ons voedsel bewerkt is. En dat heeft grote consequenties voor onze gezondheid. Zelf maken betekent dat je kunt 'ontsnappen' aan het gemiddelde Westerse eetpatroon wat een groter risico op ziekte inhoudt. Lees verder in mijn artikel 'vezels, vezels, vezels'.
- Lage energiekosten (de gemiddelde kosten zijn circa € 0,45 per uur voor een grotere droogoven en circa € 0,25 voor een kleinere)
- Je kunt koekjes, crackers etc. die je in de oven maakt op het laatst in de droogoven doen. Zo krijgen ze een heerlijke crunchy bite en bespaar je op de bereidingstijd in je oven.
- Minder verspilling: alle restjes en voedingsmiddelen die beperkt houdbaar zijn kunnen zo bewaard worden.
- Voedselveiligheid: Zonder vocht hebben schimmels en bacteriën geen kans
- Geen stroom meer nodig als het eenmaal verwerkt is/ geen risico dat je je voorraad verliest bij stroomuitval.
- Volume verlaging (soms blijft er maar 10% over) Zeker als je klein behuisd bent is dat een groot voordeel
- Smaakbommetjes! Door de zeer sterke concentratie (denk aan paddenstoelen, aardbeien) Je hoeft dus maar weinig gebruiken
- Je gebruikt geen zwavel of toegevoegde suikers in je fruitleer. (wat bij gekochte producten vaak wel het geval is)
- De voedingswaarde blijft grotendeels bewaard
- Je creëert nooit hoge temperaturen of een ongezonde manieren van bereiding. Zie ook het artikel over AGEs/vrije radicalen
- Altijd je eigen eten bij je (zeker handig bij een dieet) of je nu een dagje weggaat of op vakantie bent. Ook wat betreft gezondheid en kosten is je eigen eten meenemen als je op pad bent een aanrader.
- Je hebt altijd iets leuks om weg te geven als geschenk op voorraad. Waarom geven we elkaar niet veel vaker een echt geschenk cadeau?
- Door de lage temperaturen kun je spelenderwijs Omega 3 vetzuren in je voeding verwerken. Deze vetzuren zijn niet goed bestand tegen verhitting boven de 100 graden maar kunnen dus wel in de droogoven verwerkt worden.
- Sommige voedingsmiddelen zoals kruiden en bloemen voor thee hoef je (tenzij uiteraard niet schoon) niet wassen. Als je ze vervolgens op lage temperatuur droogt behoud je niet alleen alle enzymen en voedingsstoffen maar ook het microbioom van het voedingsmiddel intact. Zie korte uitleg hierover in deze blog over een lezing die ik hierover gaf samen met Bac2Nature.
- Je kunt op het moment dat voedsel het lekkerst is/ de optimale voedingswaarde hebben overgaan tot de verwerking. Denk aan malse (on)kruiden in het voorjaar of vlak na een periode van regen. Door natuurlijk afgerijpt voedsel te gebruiken eet je ook spelenderwijs essentiele suikers, die zo belangrijk zijn voor onze gezondheid/ons immuunsysteem.
- Je kunt allerlei voedingsmiddelen verwerken en in je menu toepassen die ‘technisch gezien’ niet als voedsel te boek staan en daardoor ook niet te koop zijn in winkels. Denk aan de vele onkruiden waar je heerlijk en gezond voedsel als pesto’s, thee of kruidenzout van kunt maken. Zie verderop bij recepten.
- Je bent met eten bezig in al zijn facetten: (eventueel) de teelt, het verzamelen, het schoonmaken/verwerken, je creativiteit aanboren, vinger aan de pols houden tot aan het uiteindelijke opeten. Met eten in al zijn facetten bezig zijn lijkt het spreekwoordelijk Ei van Columbus te zijn als het gaat om zingeving. Met eten bezig zijn is met het werkelijke leven bezig zijn. Geniet ervan!
“ Wie weet leer je jezelf het best kennen door werkelijk weer met eten bezig te zijn. De ingewikkeldste uitdagingen waar we voor staan, gaan allemaal over de manier waarop we met voedsel omgaan: Van klimaatverandering tot watertekorten, bedreigde biodiversiteit en dieet-gerelateerde ziekten. Het krachtigste middel om de wereld te veranderen is voor mij dan ook overduidelijk: voedsel. Van oudsher bestaat ons voedsel uit levende dingen die we verzamelen, verzorgen, doden en koken, zodat we kunnen leven. Voedsel is leven."
3. Gemiddelde droogtijden per voedingsmiddel
De droogtijd in de droogoven is afhankelijk van veel factoren:
- Grootte en merk voedseldroger
- De hoeveelheid die je erin doet
- Het soort voedsel, kruiden zullen eerder drogen dan fruit
- De grootte, dikte en rijpheid van het voedingsmiddel
- De luchtvochtigheid buiten (op een droge zonnige dag is je voedsel eerder droog dan op een regenachtige, 'zompige' dag.
- Hoe vaak je de droger opent voor controle.
Toch is er wel enige indicatie. Zie deze uitgebreide tabel op de website Weckenonline.nl waar zowel boek als droogoven te koop zijn. Het boek is overigens een absolute aanrader om ideeen en inspiratie op te doen.
4. Aandachtspunten bij het werken met de droogoven.
Belangrijke aandachtspunten
- Hygiëne!!!!!! Werk schoon, zuiver
- Biologisch/onbespoten kiezen (zeker met rood fruit/de dirty dozen) Zie bij punt 1.
- Besef dat gedroogd voedsel veel meer calorieën bevat (100 gram verse perzik bevat 50 kcal. 100 gram gedroogd 5 x zoveel)
- Zorg altijd voor gelijke grootte/dikte van de delen. Gebruik bijvoorbeeld een mandoline (let op, zeer scherp), spiralizer of een hakselaar.
- Laat de delen elkaar niet/zo weinig mogelijk overlappen
- Zorg altijd voor een volle droogoven (van tevoren over nadenken wat je kunt doen om je oven vol te krijgen: uienschillen, brandneteltoppen, nat zeezout, graan eesten etc.
- Liever iets te lang dan iets te kort
- De richtlijnen omtrent de droogtijden kunnen sterk verschillen/variëren (afhankelijk van merk droger, vochtgehalte, dikte, soort groente/fruit, hoeveel verschillende ingrediënten je tegelijk droogt etc.)
- Direct na het drogen goed laten afkoelen en donker, koel en luchtdicht bewaren (zeker op vochtige/zomers dagen)
- Zie je condens verschijnen? Dan direct terug in de droogoven
- Is het te hard geworden? Maal/crunch het!
- Kleur bewaren? Dompel het onder in citroensap/citroenzuur
- Fruit met harde schil moet je altijd eerst blancheren (of pureren)
- Blancheer groente zoveel mogelijk van tevoren (dan heb je ook direct de schadelijke enzymen onschadelijk gemaakt)
- Sommige voedingsmiddelen (denk aan granen, peulvruchten, bepaalde groenten) moet je eerst blancheren om de antinutriënten kwijt te raken/het verteerbaar te maken. Voor crackers met meel/peulvruchten erin of producten met graan kun je de voorbereiding uiteraard ook in de gewone oven laten plaatsvinden.
- Blancheren met stoom betekent meer behoud van voedingswaarde (reken dan minimaal 35% extra blancheertijd)
- Let op dat een paar graden lagere droogtijd kan leiden tot verdubbeling van de droogtijd (warme lucht neemt meer vocht op dan koude)
- De eerste 2 uur heb je het meeste vochtverlies en daardoor temperatuurverlies. Daarom kan het raadzaam zijn om de droger de eerste 2 uur op 70 graden te zetten.
- Droog zonder onderbreking! Anders kun je een flinke explosie aan micro-organismen krijgen. Kies daarom liever een droogoven met een timer.
- Gebruik vooral voedingsmiddelen die over zijn, niet langer bewaard kunnen worden of die niet mooi genoeg zijn (kneuzen) waardoor je ze gratis of goedkoop op de kop kunt tikken. Vers voedsel, waarvan je een deel rauw eet, blijft onze ultieme voedingsbron.
- Als je zoveel tijd, energie en passie steekt in het conserveren van voedsel, kies dan direct voor het beste voedsel dat er is: duurzaam/onbespoten, die de tijd hebben gehad om natuurlijk te groeien en af te rijpen, van boeren/telers die het beste voorhebben met onze gezondheid en die van de aarde. Voedsel is veel meer dan een verzameling voedingsstoffen. Voedsel moet ons letterlijk en figuurlijk 'leven' geven. Lees verder in mijn artikel 'Voeg geen jaren aan je leven toe maar leven aan je jaren'.
5. Recepten om je op ideeen te brengen
Niks leuker om je eigen creativiteit uit te leven. Maar soms is het ook lekker om ideeen aangereikt te krijgen. Volg ze niet blindelings maar geef er lekker je eigen draai aan. Ik heb ze immers gemaakt omdat ik een overvloed had aan een voedingsmiddel bij ons op het land. In jouw tuin/regio kan het totaal anders liggen. Dus gebruik dat die voedingsmiddelen.
6. Droogoven kopen met korting?
Heb je nog geen droogoven en wil je er wel eentje aanschaffen? Zelf werk ik met de Excalibur en de Wartmann. Over beide ben ik behoorlijk tevreden. Om te starten zou ik echter de kleinste droogoven met 4 lades adviseren. Dat kan de Excalibur zijn, zie foto hiernaast. Bij de verkoper ervan heb ik 10% korting kunnen bedingen voor jullie.
Je kunt overigens elke grootte droogoven kopen met onderstaande kortingscode, zie dit overzicht.
Gebruik de kortingscode RINEKE2023 bij het afrekenen. (1 x te gebruiken, geldig tot 30 september)
Over de auteur van dit artikel
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal - met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis gratis kan blijven delen.