Even kennis maken...
Samen met haar man Jan woont Rineke in het prachtige Groningse Sellingen. Rineke is gek op koken, wandelen, de natuur, haar hondje Tanka en al hun andere huisdieren.
De mooie natuur en het landschap zijn voor haar een grote inspiratiebron voor nieuwe boeken, trainingen, recepten en productontwikkeling. Daarnaast zijn het Heerlijk Westerwolds Land en het platform 'MOOI Eten uit de lokale keten' die haar volop inspireren. Ze maakt bovendien regelmatig een You Tube filmpje om haar inspiratie, enthousiasme en kennis te delen met andere mensen.
Wie is Rineke? Waar komt ze vandaan en wat drijft haar?
Van praktijk naar boeken
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Van 2003 tot 2017 runde ze een praktijk voor orthomoleculaire en natuurgeneeskunde in Sellingen en begeleidde ze duizenden mensen met chronische klachten op het gebied van voeding & leefstijl. Daar ontdekte ze dat veel mensen onbewust, ongewild en zeker onbedoeld voeding eten die hun klachten veroorzaakt, in stand houdt of verergert. Hoe moeten we dat ook weten? Waar hebben we iets geleerd over voeding? Niet op school en niet door overlevering.
Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven: Weten van (h)eerlijk eten 1, Weten van (h)eerlijk eten deel 2, Weetjes over (h)eerlijk eten (PDF), Alles draait om je Hormonen, Op weg naar meer energie en in 2021 het uitgebreide voedingshandboek voor de moderne mens: Je Brein vitaal - met elke hap een gezonde stap. Heerlijke recepten met pure, duurzame en onbewerkte ingrediënten + uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Begin 2022 waren er ruim 300.000 boeken van haar verkocht.
PUUR Rineke
Van het een kwam het ander
Korte tijd na het uitkomen van het eerste boek werd eten à la Rineke een begrip aan veel keukentafels. Veel gebruikers van het boek vroegen Rineke of ze toch niet de havermuesli of de Mediterrane mix in een kant-en-klaar zakje op de markt kon brengen. "Gezond gemak in een handomdraai" noemden ze het en zo ontstond het merk PUUR Rineke. In de loop der jaren kwamen er steeds meer producten bij, allemaal met als motto: "100% voedingswaarde en verder niks".
Het merk groeide zo snel dat Rineke besloot om PUUR Rineke op 1 januari 2019 te verkopen aan Frenchtop Natural Care bv. Zo kon zij zich weer volledig op haar passie richten: vertellen, trainen, schrijven en producten ontwikkelen. Het merk bestaat nog steeds maar zonder enige bemoeienis van Rineke.
Heerlijk Westerwolds Land
Uitgezocht tot op de bodem
Door het schrijven van de boeken en haar passie voor productontwikkeling ontstonden er nieuwe vraagstukken bij Rineke:
- Een voedingsmiddel dat als gezond te boek staat, is optimaal gezond als het uit een gezonde omgeving/van een gezonde bodem komt. Helaas is het grootste deel van de landbouwgrond niet meer vitaal. Met alle gevolgen van dien, ook voor onze gezondheid. Zie ook het artikel over bodempijn.
- Biologisch/duurzaam eten wordt soms over duizenden kilometers aangevoerd. Waarom boekweit uit China halen als het ook in onze eigen regio kan groeien?
- Boeren kunnen alleen als 'goed rentmeester over de aarde' optreden als ze daar ook voor beloond worden. Een gevleugelde quote is inmiddels: "Als we nu de boer niet betalen, dan betalen we straks de dokter". Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er ook voor (kleine) boeren mogelijkheden blijven en de consument zo eerlijk en divers voedsel kan (blijven) eten?
- Het gros van ons voedsel bestaat uit zes hoofdingrediënten: tarwe, mais, soja, mais, suiker, melk en vlees. Dit heeft grote consequenties voor zowel de landbouw, de bodem, de biodiversiteit op onze aarde voor onze eigen gezondheid. Diversiteit is namelijk het sleutelwoord voor de gezondheid van mens, dier en planeet.
Om iets met deze vraagstukken te doen, hebben Jan en Rineke - met de opbrengst van de boeken - een paar hectare landbouwgrond gekocht. Samen met Wageningen Universiteit / Agroforestry en een ervaren bio boer proberen ze een kleine bijdrage te leveren aan bovenstaande vraagstukken.
Lees er alles overDe mens heeft het web des levens niet geschapen, hij is slechts een draadje ervan. Alles wat hij het web aandoet, doet hij zichzelf aan.
MOOI Eten uit de lokale keten
Het verhaal werd compleet
Rineke is sinds 2003 elke dag vol vuur en passie bezig met het verhaal achter voeding. En zoals hierboven ook aangegeven bij Heerlijk Westerwolds Land: ze is er steeds meer van overtuigd dat gezond eten niet alleen uit een gezonde bodem maar ook zoveel mogelijk uit je eigen regio afkomstig moet zijn. Dus lokale, gezonde producten uit regeneratieve landbouw, deze weer leren bereiden tot prachtige, voedzame maaltijden, de hand schudden die je voedt, de passie en liefde van de boeren en telers proeven, verbinden met je leefomgeving, prachtige (voedsel)landschappen, leven met de seizoenen, eerlijke prijzen voor de boer en een sterke sociale cohesie. Wij zijn dit allemaal, sinds de industrialisering, als samenleving steeds meer kwijtgeraakt. Maar door alle crises, is het urgenter dan ooit dat we dit weer terugbrengen. Daar zetten wij ons elke dag met veel passie voor in!
Daarom inspireert ze je graag om meer lokaal en MOOI te gaan eten. We informeren je over wat ‘MOOI eten’ voor je gezondheid kan doen. Wij willen je laten ervaren en proeven dat ‘MOOI eten’ niet alleen vult maar je vooral voedt. We vertellen je ook graag wie dit ‘mooie eten’ met liefde voor je heeft gemaakt en wat de passie van deze boer/teler of producent is. We enthousiasmeren je het verhaal achter ‘mooi eten’ verder te vertellen als inspirator. Of het als creator op het bord van anderen tot leven laat komen. Je vindt het allemaal op het platform dat ze hiervoor heeft op gericht begin 2023:
Klik hier om het platform MOOI Eten uit de lokale keten te bezoeken.De dokter van de toekomst zal geen medicijnen meer geven, maar zal zijn patiënten interesseren voor de zorg voor het menselijk lichaam, voor voeding en voor de oorzaak en de preventie van ziekte.
Bijdragen aan platforms en bladen
Artikelen, opnames, blogs, en of recepten van Rineke zijn zeer regelmatig te vinden in bladen of online platforms. Een aantal van deze bijdrages tref je hieronder aan:
Ook voor het Vakblad Ortho Fyto schrijf ik regelmatig. Zoals het artikel over Bodempijn, De weldaad van fermenteerbare voedingsvezels, Vezels als basisbehandeling voor elke therapie